– En gave som kan redde liv

OPTIMIST: Fylkesleder Baard Larsen i Foreningen for hjertesyke barn i Aust-Agder har stor tro på at innsamlingen til en Lucas for bruk i ambulansen i Grimstad, skal gå i boks. Her sammen med stasjonskoordinator Einar Smedsaas.

Fylkesleder Baard Larsen i Foreningen for hjertesyke barn i Aust-Agder har startet innsamlingsaksjon så ambulansen i Grimstad kan få en Lucas hjertekompresjonsmaskin.

OPTIMIST: Fylkesleder Baard Larsen i Foreningen for hjertesyke barn i Aust-Agder har stor tro på at innsamlingen til en Lucas for bruk i ambulansen i Grimstad, skal gå i boks. Her sammen med stasjonskoordinator Einar Smedsaas. FOTO: MAGNAR HENNING KRISTIANSEN

– Jeg fikk tilfeldigvis høre om Lucas-maskinen under et besøk på legevakten i Arendal for kort tid siden. Dette er en maskin som gir effektive og kontinuerlige brystkompresjoner for å opprettholde blodsirkulasjonen frem til pasientens egen hjertefunksjon er gjenopprettet, forteller Baard.

– Når jeg undersøkte dette mer, viste det seg at ingen ambulanser i Aust-Agder har denne hjertekompresjonsmaskinen. Men det er flere i Vest-Agder, og flere er på gang. Da tenkte jeg at dette er en maskin som vi må få på plass i Grimstad, legger han til.

Redder liv
Ved å bruke en Lucas hjertekompresjonsmaskin, som ikke må forveksles med den tradisjonelle hjertestarteren alle ambulanser har, standardiseres kvaliteten på hjertelungeredningen og avbruddene i kompresjonene kan minimeres. Kliniske publikasjoner dokumenterer den store nytteverdien av en Lucas-maskin.

– Siden det er snakk om en god del penger maskinen koster, 150.000 kroner, så drar jeg i gang denne innsamlingen gjennom Foreningen for hjertesyke barn i Aust-Agder. Her er jeg fylkesleder, og styret har vedtatt at foreningen gir 10.000 kroner til formålet. I dagene fremover skal jeg ta kontakt med bedrifter i Grimstad for å se på mulighetene for at de kan gi noe støtte. Også kommunen vil bli utfordret til å støtte, sier Larsen.

– Jeg tenker at ettersom dette utstyret kan gjøre at pasienten kommer raskere til behandling ved PCI-senteret i Arendal, som har landets ypperste i sitt fag på hjertesykdommer, vil dette øke sjansen for å overleve. Så dette er en gave som kan redde liv. Det jobbes også med å få service og vedlikehold inkludert i prisen. For opplæringen har staben på ambulansen i Grimstad, avslutter han, og henviser ellers til https://www.spleis.no/project/93274 for å gi sin støtte. Eventuelt kan du ta kontakt med Larsen på mobil 900 67 025.

EFFEKTIV: Lucas 3 i bruk på pasient under transport til sykehus. ILLUSTRASJONSFOTO: https://www.lucas-cpr.com

Øker kvaliteten
– Staben setter veldig stor pris på at Baard drar i gang dette initiativet, og vi håper virkelig at målet om å få samlet inn 150.000 kroner til maskinen blir nådd før nyttår. For vår del bare takker og bukke vi for alt som gjør hverdagen vår lettere, og øker kvaliteten på behandlingen vi kan gi pasienten, sier stasjonskoordinator for ambulansen i Grimstad, Arendal og Risør, Einar Smedsaas.

– En Lucas frigjør hender, slik at vi kan fokusere på andre livreddende aktiviteter. Det er heller ikke nødvendig å gå på kompromiss med vår sikkerhet og pasientens sirkulasjon, for eksempel under transport inn til sykehuset. Det er kort vei til sykehuset i Arendal, men hvert sekund teller når det er snakk om hjertestans og hjertesvikt. Ikke minst for å redusere skadeomfanget, legger han til.

– Vi kan under transport med ambulanse både holde hjertesirkulasjonen i gang, gi oksygen og samtidig øvrig medisinsk hjelp til pasienten. Uten at personellet må stå oppe for å gi hjertekompresjoner i fart. Sistnevnte er jo både farlig og ulovlig, for ved en bråstopp eller ved en unnvikingsmanøver risikerer du at det plutselig er to pasienter som ambulansen må ta seg av. Og det er jo bare to ambulansearbeidere på bilen, om ikke legevakten er rykket ut, påpeker Einar.

Del gjerne saken!Share on email
Email
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter